UBORKA

MENÜ

A hazánkban sok-sok otthonban, főleg falukban készítenek kovászos uborkát, melynek a recepetjét, a videó illusztrálja.

HOZZÁVALÓK

  • 2,5 kg kovászolni való uborka
  • 6 dkg só
  • 2 csokor kapor
  • 25 dkg kenyér
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 l meleg víz

ELKÉSZÍTÉS

    1. Az uborkákat vízbe áztatjuk, mindegyiket alaposan megdörzsöljuk, a végeiket levágjuk, majd három helyen hosszában bevágjuk az oldalát, így jól átjárja majd a sós víz.
    2. Az előkészített uborkákat bepakoljuk a 3 literers befőttesüvegbe,  rádobáljuka nagy fej fokhagyma megpucolt gerezdjeit. A tetejére rakjuk a másik csokor kaprot, felöntjük kb. 2 liter sós, meleg vízzel úgy, hogy az teljesen ellepje az uborkákat, majd a tetejére tesszük a kenyeret.
    3. Az üveg tetejére egy kistányért helyezünk, kirakjuk a napra, és kb. 3 napig kint hagyjuk. Ha jónak gondoljuk, akkor óvatosan kiveszünk egy darabot belőle, leöblítjük, és megkóstoljuk. Ha elég érett, jól átjárta a sós lé az uborkát, akkor leszedjük róla a kenyeret és a kaprot.
    4. Az uborkákat kisebb befőttes üvegekbe, vagy műanyag dobozba tesszük, egy szűrőn keresztül ráöntjük a levet, és rádobáljuk a fokhagymákat is.
Asztali nézet