UBORKA

MENÜ

Az uborka vagy népiesen ugorka (Cucumis sativus) a tökvigárúak (Cucurbitales) rendjébe, a tökfélék (Cucurbitaceae)családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik. Termését fogyasztják.

Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) tartalmaz, ezáltal kitűnő szomjoltó és kalóriatartalma is különösen alacsony: 10 kcal (42 kJ) 100 g-ban.

Az uborkáról

  • Ideális méret nincs, abszolút ízlés kérdése, hogy mekkora uborkák kerülnek az üvegekbe: valaki az apróbb (3–6 cm-es) savanyú uborkákat szereti (pepecselősebb tisztítása ellenére), mások a nagyobb (7–10 cm-es) ropogtatnivalóra esküsznek (lehet pusztán praktikus megfontolásból).
  • Mint minden télire szánt befőtt, savanyúság esetében, itt is érvényes: csak ép, egészséges uborkát tegyünk el. Ami pöttyös vagy hibás, rakjuk félre, és készítsünk belőle egy jó kis uborkasalátát például.
NoSalty-tipp: Mielőtt nekilátunk az uborka tisztításának, mindig kóstoljunk meg egyet-kettőt, nem keserű-e, nehogy hiába fáradozzunk.
  • Minden egyes uborkát alaposan dörzsöljünk át hideg vízben. Ehhez javasoljuk a dörzsi szivacs használatát a körömkefe helyett, ui. a kefe sörtéje könnyen felsértheti az uborka héját, és ettől megromolhat az egész adag.
  • Tisztítás után mindig bő vízben, többször egymás után, alaposan mossuk át az uborkákat.

 

 

 

Asztali nézet